Psychedelische Therapie

Psychedelisch-ondersteunde therapie is het inzetten van psychedelica als hulpmiddel in een psychotherapeutische behandeling.

 
Het inzetten van geestverruimende middelen voor mentale en spirituele ontwikkeling kent een lange geschiedenis. De recente opleving van interesse en onderzoek in de toepassing van deze middelen voor therapeutische doeleinden verandert de manier waarop we naar deze middelen en hun diepgaande effect op mentale gezondheid kijken.
 
Terwijl de angst rond psychedelica begint te verdwijnen en er meer en meer onderzoeken en informatiebronnen positieve resultaten laten zien zijn er ook steeds meer mensen geïnteresseerd in de therapeutische effecten van psychedelica.


Voor mensen die

✧ Los willen komen uit vastzittende patronen.

 

✧ Een diepe duik in de eigen psyche willen maken.

✧ Een persoonlijk transformatieproces willen aangaan.

✧ Een diepgaande reis van zelfontdekking en zelfheling willen maken.

 

 

Vooralsnog is psychedelisch-ondersteunde therapie geen erkende ggz-behandeling. Onderzoeken laten echter  positieve resultaten zien in de behandeling van (therapieresistente) depressies en posttraumatische-stresstoornis. angst en dwangproblematiek en existentieel lijden bij terminaal zieke mensen.
Er is meer onderzoek nodig en gaande om deze behandeling volledig te erkennen, voor nu is het iedereen voor iedereen mogelijk (en legaal) om deze therapie te volgen in het kader van persoonlijke ontwikkeling. 

Voor mensen met bepaalde psychische kwetsbaarheden is deze behandeling niet passend, om die reden is er een psychologische screening vooraf aan de psychedelisch-ondersteunde behandeling.

"There is a coming home. A home base. Psychedelics help you reconnect with home."

Ann ShulginIntegratie

Veel mensen die deelnemen aan een plantmedicijn ceremonie komen thuis en voelen zich verlicht van bepaalde klachten.
 
Het is echter niet ongewoon dat mensen zich na zo'n diepgaande ervaring een tijdje verward voelen of zich na een poos beginnen af te vragen wat het nut is van zo'n ceremonie, gezien hun leven niet of nauwelijks is veranderd.
 
Op dat punt is het van belang om integratie in het middelpunt te zetten.
Integratie is het proces waarin jij de lessen en openbaringen uit jouw psychedelische reizen vastpakt en vertaalt in betekenisvolle veranderingen in je gewone leven.
 
Helaas wordt er over deze cruciale stap vaak heen gekeken waardoor het risico ontstaat dat mensen blijven deelnemen aan ceremonies in de hoop dat de verlichting van klachten aanhoudt. Terwijl de stappen naar betekenisvolle verandering in het dagelijks leven niet of nauwelijks worden gezet.
Integratie is een uiterst individueel pad en heeft overeenkomsten met Droomwerk zoals in Jungiaanse Analytische therapie. Het abstracte vastpakken en de diepere betekenissen openbaren om deze nieuwe inzichten vervolgens naadloos in je leven te verweven is het effectief integreren van je psychedelische ervaringen.
 
Voor de een is dit het verder doorwerken van een heftige of moeilijke ervaring, voor de ander het plaasten van een intens mooie belevenis.
 
Als Psychedelisch-assisted Therapy Facilitator ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van psychedelische reizen met psilocybine houdende truffels (volledig legaal in Nederland). En de opvolgende integratie van deze reis. Vanuit mijn rol als therapeut kan ik een aansluitend ontwikkelproces vormgeven en begeleiden.
 
Verder kan ik je ondersteunen in de voorbereiding van toekomstige psychedelische reizen of integratie van reizen in het verleden.

"Hoewel velen van ons denken dat psychedelica gevaarlijke drugs zijn, is het tijd om dit te herzien. Ze zijn niet giftig, niet verslavend, hebben zeer weinig bijwerkingen en hebben het potentieel om verlichting te bieden voor mensen die last hebben van een verscheidenheid aan psychologische moeilijkheden."

Dr. Rosalind Watts, Ph.D.


Eigen ervaring